Vaskeanvisninger

Få tips og vejledning til, hvordan du bedst vasker dine boligtekstiler fra botex
 

Vaskeanvisning: Dyner og puder

Din dyne og pude har brug for at blive vasket. Hvis du selv vasker din dyne og pude, skal du være opmærksom på følgende:

  • Brug altid et flydende vaskemiddel uden enzymer, da enzymer ødelægger fibrene i dunene, så dunene knækker og ikke kan løfte sig igen.
  • Du skal ALTID tørretumble dine dun produkter – anvend programmet "skabstørt", og sikr dig, at din dyne og pude er helt tørre, inden de tages i brug igen. Det er bedre at tørre din dyne eller pude for længe end for lidt. Du kan med fordel ligge en eller to tennisbolde i tørretumbleren sammen med din dyne eller pude for at få løftet dunene igen.

 

 Flere tips

  • Når det er godt vejr, så hæng din dyne og pude ud i den friske luft. Helst i skyggen, da de har ikke godt af direkte sollys.
  • ​Ryst din dyne og pude hver morgen, så dunene får lov at fordele sig og blive luftet.
  • Anvend kun sengetæppe, hvis det er nødvendigt, idet din dyne skal gerne have luft hele dagen.

Vaskeanvisning: Håndklæder

Dine håndklæder skal vaskes ved 60 grader og med høj centrifugering. Det er en god idé at vælge et vaskemiddel, der passer til håndklædets farve. Bland så vidt muligt ikke farverne sammen, når du vasker dine håndklæder. 

 

 

  • Nye håndklæder skal ligges i blød i koldt vand gerne i ca. 12 timer. Derefter skal de vaskes ved 60 grader.

  • Vær opmærksom på, at nogle hudplejeprodukter og andre produkter kan have en afblegende effekt på dine håndklæder.

Vaskeanvisning: Badeforhæng

Dit badeforhæng kan også vaskes, da det også samler bakterier. Badeforhæng kan som oftest vaskes i vaskemaskinen, og du kan med fordel vaske badeforhænget med sæbe og et afkalknings produkt. Følg dog altid vaskeanvisningen på dit badeforhæng for at få det bedste resultat.

De fleste badeforhæng kan vaskes ved 30 eller 40 grader.

Vaskeanvisning: Duge

En damaskdug er oftest på bordet, når der skal være fest. Dugen bliver derfor udsat for både rødvin, fedt og stearin. Din dug kan fra ny være behandlet med en Staincoat eller Teflonbelægning, hvilket gør, at den er afvisende overfor væsker. Men skulle uheldet være ude, kan du dog vaske din dug.

Flere tips

  • Damaskduge i bomuld kan vaskes ved 60 grader.
  • Har dugen fået vin- eller fedtpletter, kan du pletbehandle disse inden vask. Dette kan du gøre enten med en opvaskesulfo eller et andet pletmiddel.
    Lad det trænge ind i duge, og vask derefter dugen med vaskemiddel, som er velegnet til dugen.
  • Er der spildt stearin på din dug, skal denne fjernes før vask. Dette gøres nemt ved at ligge et kaffefilter oven på stearinpletten.
    Brug derefter dit strygejern til at varme plette op. Pletten vil smelte og suge ind i kaffefiltret. Stryg aldrig på stearinpletten uden kaffefilter imellem. 
  • Du kan vælge at tørretumble din dug, men hænger du den i stedet til tørre, skåner du miljøet, og den er samtidig nemmere at stryge. Når du stryger din dug får den glansen tilbage. Staincoat- eller Tefloneffekten virker også først igen efter en strygning.

Sengesæt og lagener

Man siger en god tommelfingerregel er, at vaske sit sengesæt hver 14. dag, eller mindst én gang i måneden - afhængigt af hvor meget du sveder om natten. 

  • Bomuld og bomuldssatin skal altid vaskes ved 60 grader, og centrifugering efter anvisning. Vær opmærksom på at andre kvaliteter kræver specielle vaske hensyn, såsom silke, hør, uld osv. 
  • Dine bomulds og bomuldssatin sengesæt kan sagtens klare tørretumbling, på programmet skabstørt, men vil du skåne miljøet så hæng det til tørre udenfor.
  • Vask altid dine sengesæt med vrangen ud. Er der lynlås i dine sengesæt, så sørg for at lukke lynlåsen så den ikke kan hæge fast i vasketøjet.
  • Bland aldrig farver, og brug vaskemiddel som passer til farven på dit sengetøj.
  • Brug aldrig skyllemiddel til dine sengesæt. Skyllemidlet ligger en hinde på bomuldsfibrene, hvilket nedsætter sengesættes evne til at transporterer sved fra din krop når du sover.
  • Hvis du synes dine sengesæt er blevet triste i farverne, kan du med fordel anvende et afkalkningsmiddel i vasken. Den triste farve skyldes oftest kalk. Dine sengesæt bliver også blødere af at tilsætte et afkalkningsmiddel i sæbevasken eller en stor skefuld eddike i skyllevandet. 
keyboard_arrow_up